Kuvaruutuvideoita olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan, mutta parempaa termiä en ole vielä löytänyt tai keksinyt. Kuvaruutuvideo tarkoittaa siis tietokoneen näytön kuvan tapahtumien kaappaamista sopivalla ohjelmalla ja äänen (voice narration) tallentamista sen yhteyteen. Sopivasti tekemällä saadaan siis ikäänkuin videoitua (flash-muotoon yleensä) ruudun tapahtumat ääniselostus tai taustamusiikki mukana. Verkossahan näitä on paljon ja flash-elementtejä on sivuilla paljon markkinointi ja mainostustarkoituksessa. Miksi ei sitten hyötykäytössäkin?!

Luentojani olen tuottanut ja tallentanut paljon. Hyvin suuri osa opiskelijoista on pitänyt siitä, että voivat palata videon/tallenteen kautta opiskeltavaan asiaan. Monet eivät edes pääse luennolle ja heille videot ovat hyvä opiskelun apu. Olen miltei jokakerta kysellyt opiskelijoilta onko heille hyötyä tästä ja valtaosa pitää käytäntöä joko erittäin hyödyllisenä tai kohtuullisen hyödyllisenä. Tarkemmin siitä kuinka itse teen (ilman  ns. tuotantotiimiä) tallenteita helpohkosti löytyy artikkelistani, joka julkaistaan Sulautuva opetus 2008 -seminaarin tuotoksena syksyllä 2008.

Mutta hei, siihen nimeen! Kalvovideo, ruutuvideo, … mikä olisi hyvä? Lontoon kielessä on termi Screencast, joka tarkoittaa ruudun jakoa, lähetystä, levittämistä … mutta onko suomenkielistä hyvää termiä? Onhan toisaalta esim. TV-lähetys tai TV-ohjelma…